Kabels en leidingen: rookgasafvoer cv (ketel)

Gepost op: 23 januari 2018

Rookgasafvoer cv (ketel)

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door een cv ketel. Een cv ketel is handig, want het kan je woning geheel verwarmen, maar zorgt ook dat je water verwarmd wordt. Er bestaan verschillende types cv ketels, waarbij de Hoog Rendementsketel het meest gebruikt wordt, want deze is het meest zuiniger. Er zijn enkele belangrijke onderdelen aan een cv ketel, maar een rookgasafvoer van een cv ketel behoort toch wel tot het belangrijkste. Een goede rookgasafvoer van je cv ketel is van essentieel belang. Het komt nog regelmatig in het nieuws dat gezinnen het huis uit moeten door een verhoogde concentratie koolmonoxide en kooldioxide. Dit zijn namelijk de gassen die je woning inkomen, wanneer de rookgasafvoer van een cv ketel stuk is of niet goed is aangesloten en kan ernstige gevolgen hebben, waarbij overlijden van bewoners niet uitgesloten kan worden. Er bestaan verschillende systemen voor een rookgasafvoer voor een cv ketel.

Concentrisch rookgasafvoer

Naast de rookgasvoer van een cv ketel, heeft de cv ketel ook luchttoevoer nodig. De combinatie van rookgasafvoer en luchttoevoer komt met dit systeem samen, doordat afvoer en toevoer in één pijp zijn samengevoegd. Dit systeem bestaat uit een binnenbuis, waardoor de rookgasafvoer plaatsvindt. Om deze buis zit een buitenbuis. Door deze buitenbuis gaat lucht van buiten naar de cv ketel. Dit systeem is zeer veilig. Mocht er bijvoorbeeld in de binnenbuis een lekkage ontstaan, dan komen de gassen via deze lekkage in de luchttoevoerbuis terecht. Moderne cv ketels kunnen herkennen als er in plaats van afvoer van gassen, deze gassen worden toegevoerd en zullen hierdoor automatisch afslaan. Dit voorkomt dus dat koolmonoxide en kooldioxide de woning inkomt. Men noemt dit ook wel een gesloten systeem. De binnenbuis is vaak van kunststof, RVS of aluminium. De buitenbuis van metaal.

Parallelle rookgasafvoer

Dit systeem komt nog het meeste voor in Nederland. Dit wordt ook wel een enkelwandig rookgasafvoersysteem genoemd. De rookgasafvoer van de cv ketel en de luchttoevoer gebeurd door twee gescheiden buizen. De buizen worden via een adapter op de cv ketel geïnstalleerd. Wanneer de buizen uit het dak komen worden deze verbonden met een zogenaamd broekstuk. Dit broekstuk zorgt er dan voor dat het gas naar buiten wordt afgevoerd en er lucht wordt ingevoerd door de juiste buizen. Het meest gebruikte materiaal voor deze buizen was aluminium, maar tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van kunststof. Kunststof heeft als voordeel dat het gemakkelijker op maat te maken is. 

Dakdoorvoer

Er zijn twee soorten van dakdoorvoersystemen, wanneer de concentrische of parallelle rookgasafvoer bij het dak uitkomt. Als je een schuin dak hebt, gebruikt je een speciale dakdoorvoerpan, waarmee de uitvoer gemakkelijk op een schuin dak kan worden geïnstalleerd. Wanneer de afvoer bij een plat dak uitkomt, gebruik je een plakplaat, waarbij de uitvoerbuis op het dak ingeplakt wordt.

Delen