[QAD] De hydrofoorpomp

Gepost op: 7 december 2017

Hydrofoorpomp. Wat is dat?

Natuurlijk handig om te gebruiken en bovendien zelf te bedienen, en te kopen. Een waterinstallatie of een hydrofoorinstallatie. Vraag hiernaar bij een DIY warenhuis en je zult weldra geholpen worden en naar huis gaan met een hydrofoorpomp. Die je overigens prima zelf kunt bedienen. Wat een hydrofoorpomp is en hoe je deze bedient, daar vertellen we hier meer over.

En waar gebruik je het voor?

Een hydrofoorpomp gebruik je voor het opvoeren van de druk van de waterleiding. Van het water in de waterleiding om precies te zijn. Druk opvoeren van de druk van de waterleiding kan natuurlijk niet. Wel voor het water van de wc, de douche, de kraan en ga zo maar door. Bij veel gebruik, wat we bijna allemaal wel doen in Nederland (ondanks het vele water dat we beschikken in de meren en de zee) neemt de druk in de waterleiding af en moet dat weer opgevoerd worden met een hydrofoorpomp! Hoe doen we dat? 

Kun je het zelf gebruiken?

Ja natuurlijk kan dat. Maar eerst, hoe moet je een hydrofoorpomp installeren? Dit kun je zelf zonder deskundige hulp. Een hydrofoorpomp werkt het liefst preventief en is minder leuk om te gebruiken wanneer het zover is.. wanneer de druk op het water laag is en water begint te sputteren. De pomp zorgt voor een constante langdurige druk en je hebt twee soorten pompen: met reservoir en zonder reservoir. En pomp met reservoir werkt automatisch. Oja, maar eerst wat doet een pomp precies? 

De precieze werking

Een pomp dat toch even technisch is dus als je daar niet van houdt kun je maar beter een expert inhuren bij een groot warenhuis, of wanneer je het toch zelf wil doen bij dezen: een pomp zuigt water aan via zijn aansluiting en zorgt hierbij dat het water direct in de pomp terecht komt. Wat de precieze werking is, dat is wat langer zoeken. Dit blijft een stukje met technische tekst en dus wat opzoek materiaal van het internet! Het is heus niet allemaal origineel hoor, dus hierbij Wikipedia (geparafeerd): het water in de pomp wordt gescheiden van lucht door een membraan. Als het water arriveert komt het in het expansievat (dat heb je ook) en dit gebeurt totdat een bepaalde druk is bereikt. Als water wordt verbruikt in het waterleidingnetwerk waarop die aangesloten staat en een minimumdruk wordt bereikt, slaat de pomp aan! En zo blijft de druk in het waterleidingnetwerk gewaarborgd. Een pomp is preventief.

Voor meer informatie spreek met Irritech.

Delen